Arjun Baksi, SKL.

Kritik mot regeringens bonussystem

SKL kritiserar regeringens nya bonussystem som ska underlätta för nyanlända flyktingar att ta sig in på arbetsmarkanden. Enligt Arjun Baksi, integrationsansvarig vid Sveriges Kommuner och Landsting, diskriminerar man och utelämnar de korttidsutbildade och analfabeterna.

Bonussystemet är prestationsbaserat och går ut på att kommunerna får 20 000 kronor extra för varje nyanländ flykting mellan 18 och 65 år som under de första 12 månaderna antingen klarat sin SFI eller under denna period haft praktik eller arbete under minst 5 månader.

Arjun Baksi menar att cirka 30 procent av de flyktingar som kommer till Sverige är lågutbildade och därför kommer att få det svårt att klara av att nå upp till kraven som ställs i bonussystemet.

- Risken är att kommunerna nu kommer att bli selektiva när de tar emot nyanlända flyktingar. Kanske vill man främst ha personer som inryms inom bonuspaketet och då blir de korttidsutbildade inte lika intressanta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".