Stranden vid Pite havsbad.

Olaglig åldersgräns på havsbadet

Den 30-årsgräns som införts på Pite havsbad under festivalen Piteå dansar och ler får kritik av länsjuristen i Norrbotten. Regeln har införts av Pite Havsbad i samråd med polisen och socialtjänsten i Piteå för att komma till rätta med ungdomsfylleriet under festivalen.

- På campingområdet är det väl okej men på stranden är det lite överdrivet, säger badgästen Anna Gren från Kiruna om åldersgränsen.

Den som bor på campingen måste vara minst 30 år, komma i sällskap med sina föräldrar eller ha egna barn. Men eftersom campingen måste passeras för att komma till stranden innebär det här också att badgäster stängs av och det är olagligt, säger Jerker Gramner som är länsjurist i Norrbotten.

- Att den är utmärkt som ällmän plats är ju just för att trygga allmänhetens tillträde till stranden, säger han.

Pite Havsbad är Nordens största campingplats och löper parallellt med den närmare två kilometer långa stranden. Det är för att värna barnfamiljerna som åldersgränsen har införts och för den som vill bada och inte fyllt 30 år eller har egna barn hänvisar Robert Sjölund till andra stränder.

- Det finns stränder efter kusten här som är öppna under den här helgen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".