Ambulanspersonalen fick vänta på polis

Ambulanspersonalen som blev utringd vid dödskjutningen i Överkalix fick vänta på polis och kom till platsen som enda ambulans. Obehagligt, tyckte ambulanspersonalen som inte visste vad som hänt, om någon var beväpnad eller vad som väntade dem på platsen.

Skottlossning, kraftig blödning, går ej att stoppa, ej vid medvetande. Så lät det larm som kom till ambulansen vid Kalix sjukhus. Ändå skickades bara en ambulans ut, och ingen polis i det första skedet.

Vid en trafikolycka står det i larmplanen att både polis och ambulans ska skickas ut samtidigt till platsen. Men att skicka ut polis tillsammans med ambulans vid en skottskada är inte självklart, säger Leif Markström som är platschef vid SOS alarm i Luleå.

- Det finns ingen automatik i det. Det är så väldigt ovanligt med sådana här händelser i Norrbotten så det är heller ingen rutinmässig sak.

När det gäller bedömningen att det inte blev ett totallarm där flera ambulanser kallades ut säger Leif Markström att han inte vet hur samtalet mellan operatören och den som ringde och larmade lät.

- Hur det samtalet har gått till och vad som framkommit där har jag inte koll på. Då kan jag heller inte kommentera varför operatören har gjort den bedömning som han har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".