37-åring häktad misstänkt för dråp

Den 37-årige man får Överkalix som suttit anhållen misstänkt för försök till mord på en 29-årig man i söndags häktades i dag vid Haparanda tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för dråp. Åklagare Tor Bertil Mjörnerud hade yrkat på försök till mord men tingsrätten sänkte misstankegraden.

- Det görs gällande en nödvärnssituation och uppenbarligen har tingsrätten lyssnat på det, säger Tor Bertil Mjörnerud.

Att misstankegraden sänktes till dråp eftersom den misstänkte hävdade nödvärn kommer att påverka den kommande utredningen. Det kommer också att bli en viktig bit i den rekonstruktion som behövs.

- Vi vet i stora drag hur det har gått till men för att vara riktigt säkra vill vi göra en rekonstruktion.

De rykten som florerat om att dödsskjutningen skulle vara någon form av uppgörelse stämmer inte anser åklagare Tor Bertil Mjörnerud.

- För oss ser det ut som att det har börjat med ett slagsmål och sedan har det eskalerat. Helt klart är också att den avlidne tidigt på morgonen har uppsökt den misstänkte i hans bostad. Mer än så kan jag inte säga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".