Olof Faxander vd för SSAB är glad över att affären med IPSCO är klar Foto: Scanpix

Dubbelt så stort SSAB

SSAB dubblar sin verksamhet i och med köpet av den kanadesniska ståljätten IPSCO. Igår kväll betalades 51 miljarder kronor till de förra ägarna, och affären är nu slutligen klar.

Olof Faxander, VD för det nu betydligt större SSAB menar att det är det största som hänt under bolagets 30-åriga historia.

-Det här är ett förvärv som handlar om utveckling och expansion, inte om neddragningar eller hårda synergier, det är det största steg som tagit sedan SSAB bildades för 30 år sedan,

Köpet av IPSCO kostar SSAB över 50 miljarder kronor, vilket man betalat kontant till IPSCOS förra akteägare. Ingen del i affären betalas med egna aktier, i stället har man lånat upp pengarna, och kommer göra en nyemission av aktier på 10 miljarder kronor.

Efter jätteaffären med IPSCO är det inte aktuellt med fler investeringar, utan enligt Olof Faxander ska man nu räkna hem vinsten från jätteaffären.

-Det är genom vinster från företagen, och genom fördelar vi får genom att arbeta tillsammans.

-Det handlar om att utveckla produktmixen inom IPSCO med de produkter SSAB är bra på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".