Norrbottnisk valbevakare till Turkiet

Till helgen är det parlamentsval i Turkiet, och för att undvika valfusk finns det många organsiationer på plats för att kolla att allt går rätt till. Claes Nordmark från Boden, socialdemokrat och turkietkännare är en av dom som åker dit för bevaka valet.

På söndag är det val i Turkiet. Ett val som väntas förändra turkisk politik, och många etablerade partier väntas gå mot undergågn.

Det pro-islamiska partiet AKP är tippad vinnare. Men AKP räknas inte som ett fundamentalistiskt parti, och vill genomföra reformer för att Turkiet ska närma sig EU

Claes Normark från Boden, socialdemokrat och Turkiet-kännare åker till provinsen Hakkari som ligger vid gränsen till Iran och Irak. Där är många analfabeter och Klas ska förutom att dokumentera hur valet går tilll, bland annat hjälpa dem som behöver hjälp med att läsa valsedlarna.

-alla kandidater som inte ställer upp för ett parti hamnar på en oberoende lista. Den här oberoende listan, då är det så att stilen som namnen är skrivna på är väldigt, väldigt liten, och det finns inga nummer eller partisymboler, det har man gjort för att folk som är analfabeter inte ska hitta sin kandidat, det säger Claes Normark.

En del av de oberoende kandidaterna har delat ut förstoringsglas för att hjälpa sina väljare att hitta rätt namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".