JAS 39 Gripen. Foto: Claes Axstål

Utbyte för förståelse om flygvapnet

14 ungdomar från olika delar av världen är under fyra dagar på F21 i Luleå för att lära sig mer om hur det svenska flygvapnet arbetar. Det här utbytet hoppas bidra till en ökad internationell förståelse och även bygga broar mellan länderna.

Ungdomar från olika delar av världen besöker under den här veckan F21 i Luleå. De har alla visat framfötterna i en flygkurs i hemlandet och får därför chansen att se hur flygvapnet i Sverige arbetar.

På det här sättet hoppas flygvapnet att ungdomarna, som är 16-19 år, ska få en internationell förståelse och bidra till ett samförstånd mellan de olika nationerna. Det återkommande utbytet går under namnet ”International Air Cadet Exchange”, IACE.

Enligt Sara Burlage, informationschef på F21, är det oerhört viktigt att skapa relationer mellan flygvapnen i de olika länderna. Sveriges försvarsmakt går mer och mer mot internationalisering och i januari 2008 ska flygvapnet stå beredd med en stridsflygenhet, FE-01, som ska göra insatser i utlandet. De är då en del av ”Nordic Battle Group”.

De deltagare och ledare som är på F21 under veckan kommer från USA, Schweiz, Finland, Kanada, Australien, Nederländerna, Storbritannien, Österrike och Sverige.

I sin helhet ingår 17 länder i IACE. Förutom de tidigare nämnda ingår Frankrike, Tyskland, Hong Kong, Israel, Japan, Holland, Turkiet, Singapore, Nya Zeeland, och Ghana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".