Fritidsfisket minskar i Sverige enligt Fiskeriverket.

Fritidsfiskare blir färre

Antalet fritidsfiskare blir allt färre. Hos Fiskeriverket ses en vikande trend i landet som helhet. Men i Gällivare ökar antalet sporfiskare, enligt Tommy Nilsson fiskerikonsulent i Gällivare kommun.

-Sportfisket i sig, det ökar. Men fritidsfiske är fiske med mängdfångande redskap inlusive sportfiske, säger han.

Förra året fiskade omkring en miljon svenskar på sin fritid. Det är 15 procent av alla mellan 17 och 74 år.

Och andelen kvinnliga fritidsfiskare ökar enligt den undersökning som fiskeriverket gjort tillsammans med statistiska centralbyrån.

Tommy Nilsson ser stora utvecklingsmöjligheter för sportfisket i Gällivare.

-Det finns mycket stora möjligheter framledes. Med rätt sorts fiskevård och förvaltning så ökar kvaliteten. Folk vill ha kvalitet och där igenom kommer det att finnas ytterligare potential att kunna utveckla fisketurismen, betonar han.

Fritidsfisket fyller en viktig funktion att lära barn och ungdomar att visats i naturen och värna om djur och växter.

-Det är ett bra sätt att lära ungdomar att förstå och samtidigt förvalta naturen på ett hållbart sätt för framtiden. Får de inte vara ute, hur ska de då veta att man ska vara rädd om det som finns, säger han.

Regn och med det stigade vatten i fiskevattnen kan vara både bra och dåligt för fiskelyckan, enligt Tommy Nilsson.

-När det kommer färskt vatten då stiger laxen ytterligare. Det sätter igång vandringsinstinkterna hos många fiskar. I andra fall så kan det vara sämre, det är så olika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".