Sture Bryggman, skolchef i Luleå. Foto: Jon Hedström.

Bra lösning för arbetsgivaren

Den lärare på en skola i Luleå kommun som åtalats för att ha haft en relation med en 15-årig elev fick efter en överenskommelse ett avgångsvederlag på 460 000 kronor.

Behovet av en snabb lösning tvingade kommunen att förhandla fram ett avgångsvederlag för den lärare på en skola i Luleå som åtalats för att ha haft en relation med en 15-årig elev.

460 000 kronor fick läraren i avgångsvederlag.

-En bra lösning för arbetsgivaren, kommenterar skolchef Sture Bryggman.

-När det här ärendet dök upp så var det mycket turbulent och diskussioner ute på skolan, och vi kände oss väldigt nödgade att försöka hitta en konstruktiv lösning, och ganska snabbt insåg vi att läraren inte kunde jobba kvar på arbetsplatsen,berättar Sture Bryggman.

Efter förhandlingar och upprepade möten, träffades en överenskommelse där den nu åtalade läraren fick ett avgångsvederlag på 460 000 kronor, vilket är väl över en årslön för mannen. En bra lösning, menar Bryggman, särskilt som rättsläget inte var glasklart.

-Om vi hade valt att driva uppsägning i det här ärendet, så kände vi att vi inte hade 100% torrt på fötterna, så bedömingen var att det är bra att hitta en lösning så att läraren inte är kvar på skolan.

-Vi har bara tagit ställning till det arbetsrättsliga, om det var sakligt skäl till uppsägning eller inte förklarar Bryggman.

Frågan dryftades också med kommunens jurister, och man kollade tidigare domar i Arbetsdomstolen innan man tog beslutet att förhandla fram en frivillig lösning.

-Vi kom fram till att den lösning vi nu gjort och som läraren också accepterade, var en bra lösning för arbetsgivaren, avslutar Sture Bryggman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".