Tallskog mot blå himmel.

Skogen i Norrbotten är unik

Skog som växer snabbare ska minska koldioxid i luften. Stockholmarnas avloppsvatten gödslar skogsområden i östra Norrbotten som förhoppningsvis kommer att ge en bättre miljö.

Förra sommaren påbörjades kolsänkeprojektet för att undersöka hur mycket mer koldioxid som skogarna kan binda genom olika skötselåtgärder.

-Det här är ett sätt att se skogens möjligheter och miljöprestanda när det gäller att få fram mer förnyelsebar råvara och binda koldioxid.

-För varje kubikmeter som tillväxten ökas så binds ungefär 1,3 ton kol, säger Hans Winsa som är skoganalytiker vid Sveaskog i Kalix.

Projektet handlar om totalt 900 hektar skog i östra Norrbotten som gödslas med pellets tillverkat av avloppsvatten från Stockholm.

De svenska och norrbottniska skogarna är unika när det gäller att binda koldioxid. Hela barrskogsbältet som sträcker sig från Ryssland till Norge är unikt eftersom marken bygger upp kol och kväve. Här är ekoprocessen långsam och koldioxiden binds av skogen.

-Våra ekosystem snurrar långsammare så det som kommer ner det tar lång tid på sig att brytas ned och näringen frigörs sakta. Det är därför det blir effekt att tillföra lättillgängligt kväve som omsätts sakta då kan träden bygga ut barr och blad och växa snabbare, förklarar Hans Winsa.

Det finns flera deltagare i projeket en av dessa är LKAB och för deras del är det intressant ur mijlöhänseende, enligt Hans Winsa.

-LKAB är med och ser det som intressant med kolbindning, genom att vara med och se till att skogen växer bättre så kan mer kol bindas. Det kan vara ett sätt att ta ett ansvar för koldioxiden, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".