Laponiahuset. Foto: Maritha Mossberg

Stängt för turister

10 miljoner kronor kostar Laponia Porten i Porjus som i sommar har stängt för turister. Detta efter att de haft ekonomiska problem och inte har råd att  anställa personal under sommaren.

Laponia Porten AB är ett aktiebolag med 78 ägare och står bakom Laponia Huset. Kommunen, boverket, vattenfall och sparbanken Nord är de som betalade för det 10 miljoner kronors bygget. Boverket som gick in med drygt 5 miljoner kronor är den största summa under det året som beviljades som bidrag.

Huset som var tänkt som en samlingslokal och även en arena för turismutvecklingen i Porjus hade invigning 16 september 2006. Idag tvingas Laponia Porten ha stängt för turister på grund av ekonimiska problem. Det finns inte nog med pengar till anställda trots att kommunen har gått in med 40 000 kronor. Ingvar Thor, styrelseordförande för Laponia Porten kan dock inte ge något konkret svar på varför de inte har råd att ha öppet i sommar.

För driftkostnader och underhåll står Laponia Porten AB för och just nu används huset mest för konferenser och byamöten. Kommunen som gått in med ca 3 miljoner kronor hyr även in sig varje år för en summa motsvarande 100 000 kr.

Anna Hövenmark, kommunalråd i Jokkmokk eller kommunchefen Klas Markusson ville inte svara på några frågor angående Laponia Porten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".