Laponiahuset. Foto: Maritha Mossberg

Många har satsat på stängt Laponiahus

Det är flera som har satsat pengar på Laponiahuset i Porjus som håller stängt för turister i sommar på grund av ekonomiska problem. Bland annat har Boverket satsat 5 miljoner kronor på huset och det var Boverkets största bidrag under hela förra året.

Laponia Porten byggdes för 10 miljoner kronor. Huset invigdes i november och det var Sparbanken nord, kommunen, Vattenfall och Boverket som gick in med pengarna.

Boverket som gick in med drygt 5 miljoner kronor gav det största bidraget under året från deras sida. Kommunen gick in med drygt 3 miljoner samt hyr in sig i föreningen för 100 000 varje år.

Kommunen har även betalat 40 000 kronor för personal i sommar men trots det har Laponia Porten AB inte råd att ha öppet. Anna Hövenmark, kommunalråd i Jokkmokks kommun,  och kommunchefen Klas Markusson har valt att inte svara på några frågor kring Laponia Porten.

Vattenfall gick in med en summa mellan 1-2 miljoner kronor och skulle även bidra med en guide om Laponia porten AB hade någon mer anställd i sommar.

- Det är tråkigt för bygden att det inte är någon verksamhet där, säger Peter Stedt på Vattenfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".