Valövervakare på plats i Turkiet

I dag hålls parlamentsval i Turkiet. Clas Nordmark, socialdemokrat och turkietkännare från Boden, har åkt till de sydöstra delarna av landet som valövervakare.

Clas Nordmark finns på plats bland flera organisationer för att kolla att allt går rätt till och att valet sker så demokratiskt som möjligt.

- Vi försöker med hjälp av våra tolkar att få komma in i vallokalerna till exempel och se hur det fungerar och att prata med så mycket folk som möjligt, säger han.

- Inne i själva vallokalerna har det sett bra ut. Däremot har vi sett en person från ett ultranationalistiskt parti som vi lade märke till. Han hade listor som var färdigkryssade som folk kan rösta på och det är inte helt schysst.

Han säger också att det här valet nog är viktigare än vad många har förstått.

- Turkiet ligger väldigt strategiskt mellan väst och öst men vi tycker ändå att det tillhör väst. Om en fortsatt demokratiutveckling skulle ske skulle det kunna ha väldigt positiva effekter på övriga Mellanöstern i demokratiserande riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".