Förberedelserna inför flytten av åtta hus i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Husflyttare på plats

Nu förbereds flytten av åtta stora sutterängvillor i Malmberget. I början av augusti ska husen,  flyttas från rasriksområdet högst upp i Malmberget till säkrare mark på Mellanområdet, mittemellan Gällivare och Malmberget.

Just nu schaktas jorden bort runt husen för att förbereda för flytten.

-Sedan gör vi tunnlar under huset för att få in järnbalkar som stärker upp huset. Därefter är det klart att lyfta, säger Andreas Mårtensson från Töre husflyttningar som är på plats.

Det tar ungefär tre veckor att förbereda och flytta ett hus. Första veckan frigörs grunden. Andra veckan lyfts huset upp med hjälp av en jättelik luftkudde liknande det som räddningstjänsten använder i sitt arbete . Lyftet sker i olika omgångar och huset pallas upp efter varje omgång tills att det har lyfts en meter och tjugo centimeter för att trailern ska få plats under huset.

-När det är åtta hus så är det med det första som alla överraskningar kommer. Resten borde gå lite fortare men man får räkna med 3 - 4 dagar för att få upp det på transporthöjd, säger han.

Ett av husen på Norrbottensvägen i Malmberget kommer att flyttas fullt möblerat. Enligt Andreas Mårtensson är det vanligast att flytta hus med alla möbler kvar.

-Innan vi transporterar ska vi göra två hus färdiga. Vi kör två hus, ställer ner dem och sedan kör vi två till. Så det blir fyra svängar totalt, förklarar Andreas Mårtensson.

De här husen väger runt 205 ton och har en bostadsyta på omkring 300 kvadratmeter. Till det används specialtrailers som har massor med hjul och axlar för att orka transportera huset.

-Här kommer vi att ha en trailer som har arton axlar totalt, gånger åtta hjul, på varje axel. Plus dragbilens fyra axlar. Det blir en hel del hjul, säger han.

Stora lyft?

-Mmm, allting är relativt, säger han småskrattande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".