Lena Nordgren, Majblommans förening i Gällivare.

Majblomman hjälper unga i Gällivare

Försäljningen av majblommor har gått över förväntan i Gällivare, och nu finns cirka 100 000 kronor som ska fördelas till barn och ungdomar.

Varje år sedan 1907 har Majblomman sålts till förmån för barn och ungdomar. Föreningen skänker pengar till barn som behöver hjälp på olika sätt.

I Gällivare har årets försäljning av Majblomman gått över förväntan och cirka 100 000 kronor kommer att fördelas till barn och ungdomar. Varje ansökan prövas noggrannt säger Lena Nordgren, föreningen Majblomman i Gällivare.

– Den största andelen är nog till privata, nödvändiga materiella saker. I Gällivare ser jag det, när jag tittar bakåt, säger hon.

Nödvändigt är glasögon, datorprogram och läs- och skriv hjälpmedel. Där är behovet störst i Gällivare. Därefter kommer bidrag till skolresor och fritidsaktiviteter.

– Det är sådant som barnen behöver för att de ska känna att de kan göra vad de andra barnen gör.

Antalet ansökningar om ekonomiska bidrag har ökat markant de senaste åren. Ökningen av ansökningar gäller hjälpmedel.

– Det är glasögon och sådant som är dyra men som man måste ha för att klara av sitt liv, sin vardag och sin skoldag, förklarar Lena Nordgren.

Hon tror att ökningen beror på flera orsaker. Att fler har fått kännedom att Majblomman kan hjälpa till och att fler föräldrar har det tungt ekonomiskt.

– Jag ser också att landstinget och kommunen har blivit snålare. Det är en hårdare bedömning av vilka som ska få bidrag till olika saker. Det finns inga pengar att få någonstans och då kommer vi till hjälp.

Lena Nordgren tycker att skolorna bör minska på skolresorna just för att en del barn inte har råd att följa med.

– Skolresor borde inte vara något som är nödvändigt innan högstadiet. Det behövs inte göras en skolresa till Göteborg bara för att man går ut sjätte klass, tycker Lena Nordgren.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".