Lyckad satsning på holkar i Kiruna

24 kilo mindre bly som bränns och sprids ut i luften. Det är resultatet av pilotprojektet med insamlingsholkar för glödlampor i Kiruna. Och nu sprider sig holken även utomlands.

24 kilo mindre bly som bränns och sprids ut i luften. Det är resultatet av pilotprojektet med insamlingsholkar för glödlampor i Kiruna. Och nu sprider sig holken även utomlands.

- Satsningen är jättelyckad och intresset från allmänheten har varit väldigt stort, säger Marika Tammert Finn, miljösamordnare på Tekniska verken i Kiruna.

För drygt ett år sen slängde Kirunaborna så mycket glödlampor - 120 000 per år - i de vanliga soporna att ungefär 60 kilo bly hamnade i värmeverket för att brännas.

Då tändes iden om glödlampsholken.

- Folk visste inte var de skulle göra av glödlamporna och många tyckte nog att det var långt att ta sig till återvinningsstationen, säger Marika Tammert Finn.

Sen drygt ett år tillbaka kan man helt enkelt lämna trasiga glödlampor i en gul insamlingslåda i matbutiken, istället för att åka till en återvinningscentral.

Det här har gjort att antalet glödlampor som hamnar i förbränningsugnen minskat med 40 procent. Och det betyder att mängden bly från glödlampor har minskat från 60 kilo per år till 36 kilo per år.

- Vi har märkt ett väldigt stort intresse för holkarna, både nationellt och internationellt. Det var unikt att göra en sån, egentligen, enkel lösning. Jag vet att Pajala och Piteå redan tagit efter vårt koncept. och det finns intresse från Danmark och Norge till exempel, säger Marika Tammert Finn.

Idag finns 16 glödlampsholkar i Kiruna och fler ska placeras ut runt om i kommunen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".