Hans Röjestål, Gällivare värmeverk.

Fjärrvärmeutbyggnad dröjer

Tidsplanen för utbyggnaden av fjärrvärmen i Gällivare kommuns tätorter har ändrats. En av orsakerna är brist på arbetskraft och maskiner för att utföra jobbet.

Intresset för att ansluta sig till fjärrvärmen ökar när elpriserna stiger.

Hans Röjestål vid Gällivare värmeverk pekar också på fler orsaker till att inte utbyggnaden går så fort.

– För det första är det stora investeringar för värmeverket, det kräver mycket kaptial. Och för det andra är situationen på arbetsmarknaden väldigt ansträngd. Det finns inte tillräcklligt med maskiner och arbetskraft.

– När vi har begärt in anbud så har vi knappt fått några anbud, säger han.

Intresset för att ansluta sig till fjärrvärme har ökat. De senaste åren har det skett en fördubbling av antalet som vill ansluta sig till fjärrvärme i Gällivare.

– Det har ökat lavinartat. Hittills har vi 205 villor som ska anslutas och året är inte slut än, säger Hans Röjestål.

I dag tvingas Gällivare värmeverk säga nej till fastighetsägare som vill ansluta sig till fjärrvärme. De rekommenderas att skriva kontrakt och får förtur de kommande åren.

Flera av länets värmeverk är uppköpta av Vattenfall. Men i Gällivare är värmeverket till alla delar kommunägt. Det innebär enligt Hans Röjestål att priserna på fjärrvärme i Gällivare inte alls påverkas av de stora energibolagens elpriser. Tidigare hade värmeverket i Gällivare en elpanna som användes under sommaren. Den är nu skrotad och värmeverket körs inte alls på el i dag.

– Nu påverkar inte elprishöjningarna våra taxor överhuvudtaget, avslutar han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".