Polisledningen i Gällivare anmäls

I måndags anmäldes polismästaren och områdeschefen i Gällivare till justitieombudmannen av en före detta poliskollega.

Anmälaren anser att arbetet med att söka efter en försvunnen 62-årig man i slutet av november åsidosattes av polisledningen i Gällivare.

Urban Pohjanen områdeschef vid polisen i norra Lappland, kan idag inte kommentera fallet eftersom det utreds av justititeombudsmannen.

– Det gjordes en hel del insatser men jag kan inte kommentera det i nuläget eftersom vi är anmälda till JO angående ärendet, säger han.

När en människa anmäls försvunnen ska polisen arbeta efter vissa lagar och regler. Där sägs att det ska befaras föreligga fara för liv och hälsa när spaningar påbörjas. Polisen börjar sitt arbete med att hämta in uppgifter om personen och omständigheterna kring försvinnandet. Varje ärende bedöms individuellt efter dessa förhållanden.

– Ja, det är i de fall där det befaras att det finns risk för deras liv eller hälsa, säger Urban Pohjanen. Enligt Urban Pohjananen dokumenteras alla eftersök.

– Alla uppgifter som kommer in dokumenteras. Det är förhör, alla anteckningar och vi skriver åtgärdsblad, en logg över vad vi gjort hela tiden i ärendet.

Anmälaren skriver till justitieombudsmannen att både han själv och polispersonalen har varit bestörta över hur ärendet behandlats och skriver att det har skötts med katastrofal inkompetens och nonchalans. Urban Pohjanen håller inte med om den beskrivningen.

– I det här fallet har vi nog gjort det vi kunnat göra. Det går alltid att se med facit i handen om det skulle gjorts mer eller mindre. Men det får den här utredningen visa, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista