Dålig jämställdhet på festivalscener

Festivalerna avlöser varandra under sommaren, men jämställdheten på länets festivalscener är dålig. Under Piteå dansar och ler är inte ens en fjärdedel av artisterna kvinnliga.

En snabb koll i programmet visar att av stora scenens artister under fredag och lördag så finns det bara två kvinnliga artister.

Det finns även kvinnliga artister som spelar på festivalens andra scener, men de är inte många.

– Det finns mycket färre band med kvinnliga medlemmar, men vi har ändå många band med kvinnliga medlemmar, säger Jan Wimander festivalchef för Piteå dansar och ler.

Innan artisterna bokas gör festivalarrangörerna undersökningar om vad besökarna vill se. Då har de manliga artister hamnat högt på önskelistan. Men Piteå dansar och ler är inte ensamma om att ha få tjejer på scenen.

Under Kirunafestivalen tidigare i sommar var endast 3 av 25 artister kvinnor eller hade kvinnor med i bandet. Och även Luleåkalasets program visar på en majoritet av manliga artister. Men PDOL:s festivalschef Jan Wimander tycker inte att man kan tänka i kön när man bokar artister.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista