Omöjligt att kontrollera bärplockarbostad

Ett 50-tal östeuropeiska bärplockare bor i den nedlagda skolan i Gyljen i Överkalix kommun. Men skolan är registrerad som fritidsbostad efter ett beslut förra året i bygg- och miljönämnden.

När bäruppköpare registrerar lokaler som fritidsboenden blir följden en spottstyver i taxeringsvärde och att det blir omöjligt att kontrollera förhållandena.

– Jag kan inte säga så mycket annat än att det har varit en skola, och någon har köpt fastigheten och påstår att det är en fritidsbostad, berättar Ove Enhult som är ordförande i Bygg- och Miljönänden i Överkalix, som förra året beviljade ägaren bygglov för ombildning till fritidsbostad.

– I och med att det är så mycket folk här nu så misstänker vi att det är någon sorts affärsmässig verksamhet som bedrivs, säger han också.

– Det är klart att det pågår någon sorts näringsverksamhet, det tror jag alla människor förstår, men vi kommer inte åt dem.

Ove Enhult tycker att polisen borde komma och kontrollera skolan.

Niklas Skeppar, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista