Tusentals till Sattajärvi under stormöte

I dag börjar det laestadianska stormötet i Sattajärvi strax söder om Pajala. Flera tusen laestadianer kommer att samlas för att delta i möten och träffa bekanta. Stormötestraditionen i Norrbotten är över 100 år gammal och det är 6:e gången som mötet anordnas i Sattajärvi.

Det är den östlaestadianska grenen med cirka 3000 medlemmar i Sverige som har traditionen med stormöten dit även medlemmer från Norge och Finland kommer.

Håkan Kero, en av de som håller i evenemanget, berättar om mötets betydelse.

- Det är en möjlighet att bjuda även de som inte vanligtvis kommer på våra sammankomster under vintern. De har lättare att komma och lyssna och ta del av Guds ord vid ett sådant här tillfälle när det är ett stort tält, säger han.

Tältet där mötena ska hållas är 50 år gammalt och har turnerat runt länet på olika platser där stormötena hålls.

Dagarna i Sattajärvi kommer att fyllas med guds ord från morgon till kväll av de olika predikanter som har undeför en timme var på sig att prata. Men det blir också sång.

Sattajärvi kommer under de tre dagar stormötet pågår att tiodubbla sin befolkning men något problem med sängplatser ska det inte bli. Och det beror inte bara på att många tar husvagnen eller husbilen med sig.

- Vi har många i församlingen som har öppna hus och vi räknar med att de sväljer cirka 500 personer bara själva hemgårdarna här i byn, säger Håkan Kero.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista