50 bärplockare i "sommarstugan"

Sveriges Radio Norrbotten har granskat verksamheten runt en nedlagd skola utanför Överkalix som för närvarande hyser 50 östeuropeiska bärplockare.

Det pågår en omfattande näringsverksamhet vid den nedlagda skolan i Överkalix kommun som förra året omvandlades till fritidshus.

Skolan i Gyljen är enligt årets fastighetstaxering en fritidsbostad med 60 kvadratmeter boyta. Men byggnaden är i själva verket ett bärplockarinternat på 900 kvadrat där det just nu bor 50 personer.

Mycket aktivitet  
Under veckan har samma skeende spelats upp flera kvällar. Bärplockarna kommer tillbaka från skogen, ägaren registrerar in dagens skörd, och när de sista hjortronen är invägda packas bären i lastbil för vidare transport på morgonen efter.

På skolgården står det ett 20-tal personbilar från olika östeuropeiska länder. Det står fyra lastbilar varav tre avställda, och det pågår helt synligt handel med bär.

Ändå fritidsbostad
Fastigheten ägs av en 56-årig man hemmahörande på Lidingö. Mannen driver två företag tillsammans med sin före detta fru som också är skriven på samma adress som mannen.

Ett flertal fastigheter i Norrbotten står skrivna på mannen, och genom att äga dem privat förväntar sig inte myndigheterna någon verksamhetsrapport från näringsverksamhet.

Eftersom det inte på pappret finns någon verksamhet, så finns det alltså inte heller någon verksamhet att kontrollera.

Vid vår kartläggning har det visat sig att det i mannens fastigheter runt om i länet, bor och arbetar ett hundratal bärplockare under sommarhalvåret.

Samstämmiga uppgifter från närboende gör gällande att de utländska bärplockare som bor i husen är bundna att sälja bär endast till Lidingöparet.

Paret själva vägrar att medverka i någon intervju eller kommentera uppgifterna.

Sandra Holmberg och Niklas Skeppar, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista