Minst en miljon i undanhållen inkomst

Ett företagarpar från Lidingö som bedriver bärverksamhet i länet har minst en miljon i undanhållen inkomst. Det visar en granskning som Sveriges Radio Norrbotten gjort. Paret taxerar mindre än 400 000 kronor om året, vilket rimmar illa med det fastighetsinnehav, den bilpark och de minst 100 bärplockare man just nu har i arbete i Norrbotten.

Vice chefsåklagare Yngve Rydberg vid Ekobrottsmyndigheten har tagit del av vår kartläggning av paret och deras företagsamhet.

– Som det ser beskrivet ut att de har rätt stora tillgångar och inga inkomster brukar alltid peka på att de antagligen har en förmögenhet utomlands eller svarta inkomster. Jag antar att det kanske är det sistnämnda att de har en svart inkomst av något slag och det är väl med största sannolikhet från de här blåbären eller hjortronen eller vad det nu kan vara, säger han.

Paret, där mannen taxerat 245 000 kronor i inkomst och kvinnan 140 000 kronor, bor båda två på Lidingö i en mångmiljonvilla. Tillsammans driver de handelsbolagen Birgå och Videx.

Vår granskning visar att minst 100 östeuropeiska bärplockare i sommar är inhysta i parets fastigheter i Norrbotten och jobbar för paret.

Morgan Tjernberg är ordförande i Skogsbärsbranchens intresseförening. Enligt hans kalkyl handlar det alltså, lågt räknat, om en miljon kronor om året som undanhålls redovisning.

– De har säkert en inköpsproduktion på 3-4 kronor per kilo. Om du räknar att plockarna plockar 80-90 kilo så har du 9-10 ton om dagen. Det blir ganska mycket pengar, säger han.

Enligt Morgan Tjernbergs kalkyl handlar det alltså, lågt räknat, om en miljon kronor om året som undanhålls redovisning.

Bland parets och företagens tillgångar finner vi förutom villan på Lidingö och de fem bärplocklarbostäderna i Norrbotten inte mindre än sex lastbilar och fyra personbilar.

Vice chefsåklagare Yngve Rydberg igen säger att det kan röra sig om grova brott.

– De brott som kan komma i fråga är grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Lidingöparet har avböjt att kommentera men förnekar att de alls har någon inblandning i bärbranchen.

Sandra Holmberg och Niklas Skeppar, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista