Flygspaning efter värdefull berggrund

SGU, Sveriges geologiska undersökningar, mäter berggrunden i området söder om Gällivare och österut mot finska gränsen. Undersökningarna sker genom lågflygningar på endast 60 meters höjd över marken. Enligt Sören Byström vid SGU kan området dölja okända mineraler som i en framtid kan bli brytvärda.

- Det finns indikationer på brytvärda mineraler i marken i de här områdena, säger Sören Byström.

Kartläggningen av området ska ge en uppfattning om berggrunden där den täcks av jord eller vatten. Mätningarna gör det också möjligt att se berggrundens sturkturer flera hundra meter ner i marken.

SGU har uppdrag från regeringen att backa upp prospekteringsindustrin. På 1960-talet gjordes mätningar i det här området men eftersom det är ett intressant område och mätmetoderna har förbättrats så kartläggs området på nytt.

När SGU har utfört mätningarna läggs de över i en databas där det är upp till geologer inom prospekteringsbolagen att tolka resultaten.

Det går inte att se direkt genom mätningarna om det finns intressanta mineraler i marken.

- Vi ser alltså inte om det finns guld, silver, koppar eller diamanter eller vad det nu kan vara som man skulle vilja hitta, utan det är upp till tolkningar av geologiska experter, säger Sören Byström.

När mätresultaten tolkats görs markundersökningar och därefter borrningar av prospekteringsbolagen.

- Först då börjar man få veta att det fanns guld, silver eller koppar eller vad som kan hittas i ett sådant område, säger Sören Byström.

Flygmätningarna i området söder om Gällivare och österut mot finska gränsen kommer att pågå i ungefär två månader.

Under de närmaste åren kommer även andra intressanta områden att mätas om i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista