Bärföretag svartlistade - arbetar illegalt

Alla de bärplockare som jobbar för Lidingöföretagen Videx och Birgå befinner sig illegalt i landet. I härvan runt Lidingöparet som privat äger fastigheter i Norrbotten där de inhyser bärplockare, visar det sig nu att företagen är svartlistade av branschen, och därmed inte heller får sälja sina bär inom Sverige.

Lidingöparets båda Handelsbolag Videx och Birgå är de enda företag i Sverige som inte får sälja bär till svenska fryserier. Företagen är nämligen inte godkända av Skogsbärbranschens intresseförening, SBIF. Ordföranden Morgan Tjernberg berättar varför.

– Företrädaren för de här företagen har inte följt de kriterier som finns och har därför blivit utesluten. Det gäller ju maxpriser på boende, mat och liknande.

Vad gör de av bären om de inte får säljas i Sverige?
– De säljer väl dem till Finland, säger Morgan Tjernberg.

Företagen är de enda i landet som inte är välkomna i föreningen, det innebär i sin tur att de plockade bären inte får säljas i Sverige och då får i sin tur inte heller de utländska bärplockarna några arbetstillstånd av migrationsverket.

Trots det har Handelbolagen Videx och Birgå omkring 100 östeuropeiska bärplockare i fem fastigheter i Norrbotten som arbetar för företagen, illegalt, eftersom inga arbetstillstånd utfärdas utan att SBIF godkänt grupperna och företagen.

Sandra Holmberg och Niklas Skeppar, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista