Stor polisbrist i Malmfälten

Det råder stor polisbrist i Malmfälten. Minst 20 poliser fattas i Kiruna och Gällivare. Polisarbetet blir lidande eftersom olika projekt och förebyggande arbete inte kan göras i samma utsträckning.

– Det behövs minst ett tiotal poliser på varje ort, säger Urban Pohjanen som är områdeschef vid polisen i norra Lappland.

En del poliser har gått över till nya tjänster i och med den nya organisationen inom polisen. Andra har flyttat från orten men fortsätter att arbeta som polis. Och några har helt slutat inom polisyrket.

Urban Pohjanen hoppas att nyutbildade poliser ska vilja jobba i Malmfälten och eftersom det går bra för Malmfälten så kan hemvändarnas familjer också få jobb på orten.

– Vi måste nyrekrytera via polishögskolan, och att de kommer hit och vill jobba i Gällivare. Och sedan behöver vi även rekrytera färdiga poliser som jobbar ute i landet som kanske vill flytta hem, säger han.

Polisernas olika projekt som arbetet med narkotika eller trafik och andra saker måste avbrytas när en plötslig och oförutsedd händelse inträffar som kräver polisinsats.

Både allmänheten och polisens personal blir lidande när antalet poliser är för få.

– Det blir ansträngt för för de som jobbar idag. Och det upplevs kanske en frustration att inte allt kan göras här och nu. Men vi ska göra allt, det är bara frågan om när vi riktar in oss på olika saker. Det gäller att prioritera i rätt ordning. Desto mer poliser desto bättre verksamhet, det får man alltid, betonar Urban Pohjanen.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista