Vintern var hård för jordgubbarna

Nu mognar jordgubbarna i Norrbotten. Men skörden blir mindre än förra året, som betecknas som ett näst intill rekordår. Den senaste vintern har bitvis varit hård mot jordgubbsplantorna.

För Holger Henriksson i Östra Rödupp är det den 43:e säsongen med jordgubbsodling.

- Snön försvann någon gång i november eller december och så var vi utan snö nästan fram till jul. Det knäckte en hel del plantor, så de har kommit igång sent och inte haft lika stor fruktsättning som i fjol, säger han.

På vintrarna täcks jordgubbsplantorna med väv för att skydda mot kyla och frost. Sent i september läggs väven ut och ligger kvar till våren.

- Det skyddar mot den kalla barfrosten som är den värsta, säger Holger Henriksson.

Inför nästa jordgubbssäsong planerar Holger Henriksson en ny odlingsteknik för att få en ännu tidigare skörd i Norrbotten. Odlingen ska ske på försök i en slags plasttunnel, ett enklare växthus. Där skyddas plantorna för väder och vind men också från mögelangrepp som verkar vara jordgubbens värsta fiende. I dessa tunnlar blir det lättare att odla ekologiska jordgubbar.

- Det är lättare att olda ekologiskt om de har skydd mot regn och det ska gå att köra ekologiskt där. Så det ser vi fram emot. Om vi får en marknad som är beredd att köpa ekologiskt här uppe är en annan sak, menar han.

Helena Niemilä var en av dem som plockade jordgubbar i Östra Rödupp.

-Vi ska åka och hälsa på några släktingar och då får de det här i stället för en blomma.

-Jordgubbarna måste smakas på. Och de här var jättegoda, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista