Kommuner förbereder för höstens mottagande av flyktingbarn

Överkalix, Luleå och Övertorneå kommer under hösten att börja ta emot ensamkommande flyktingbarn. Något som innebär många arbetstillfällen. Flyktingmottagandet kommer sammanlagt att skapa över 40 arbetstillfällen i kommunerna.

Bara i Överkalix utannonseras 16 jobb i anslutning till mottagandet av flyktingbarnen. Intresset för jobben har varit stort och det betyder mycket för kommunen säger kommunchefen Maria Henriksson.

- Det är unikt att så här många tjänster ska till stånd samtidigt.

Kommunerna kommer att arbeta med två typer av boenden, dels ett för de barn som söker asyl samt ett boende där de barn som fått uppehållstillstånd flyttas vidare. I första läget kommer Luleå och Övertorneå att ta emot tio barn vardera och Överkalix tar emot åtta.

De första asylsökande barnen kommer till Överkalix den 1 november och sedan hoppas Maria Henriksson att inte bara den första utan även den andra gruppbostaden av de två som ska finnas i kommunen snart ska vara klar.

- Om asylprocessen går så snabbt som man har sagt så kan de första barnen ha fått asyl någon gång i början i januari. Då ska vi ha den andra gruppbostaden klar.

Kommer det sedan så många barn att det blir fullt finns även andra lösningar säger Maria Henriksson.

- Det vi kommer att göra är att inventera om det finns överkalixbor som är beredda att öppna sina hem också, till exempel i familjehem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista