Ekopolisen granskar bärföretaget

Polisen kommer nu efter den granskning som Sveriges Radio Norrbotten gjort, att starta en utredning kring det företagarpar från Lidingö som bedriver bärverksamhet i Norrbotten.

Företagarparet från Lidingö har flera fastigheter i Norrbotten där ett 100-tal bärplockar från Ryssland, Vitryssland och Litauen bor och arbetar. 

Enligt skogsbärsbranchens intresseförening, SBIF, är Lidingöparets båda företag Videx och Birgå svartlistade, och kan därför inte få arbetstillstånd för sina bärplockare, och inte heller sälja sina bär till svenska fryserier.

Den granskning som Sveriges Radio Norrbotten gjort visar också att paret taxerar mindre än 400 000 kronor om året, vilket rimmar illa med det fastighetsinnehav, den bilpark och de minst 100 bärplockare man just nu har i arbete i Norrbotten.

Enligt polisen Sven Olof Lundbäck på ekobrottsenheten kan flera myndigheter bli berörda vid utredningen. Enligt Lundbäck känner polisen sedan tidigare till Lidingöparet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista