Bärplockarna ska kontrolleras av polisen

Polisen ska nu göra en kontroll av de bärplockare som bor i den gamla skolan Gyljen. Efter avslöjandet att det par från Lidingö som driver bärföretaget bland annat är svartlistade på grund av att de inte uppfyller de krav som bärbranchen ställer, ska nu polisen kontrollera om bärplockarna som finns där har rätt att befinna sig i Sverige.

Ekobrottsenheten vid polisen i Luleå har redan startat en utredning kring företagarparet.

Nu ska även de bärplockare som paret anlitat kontrolleras att de har rätt att vistas och arbeta i Sverige.

Bärföretagarna har inte uppfyllt de krav som Skogsbärbranchens intresseförening har på företag som ska verka i Sverige. Branschföreningen har också ett avtal med Migrationsverket om att de som uppfyller kraven får arbetstillstånd via Migrationsverket. Eftersom bärföretaget inte uppfyller kraven så har de inte heller fått arbetstillstånd.

Nu ska bärplockarna kontrolleras, men något datum är inte fastställt än.

- Vi ska se till att de utländska medborgarna har de handlingar som behövs för att vistas i Sverige, säger Johannes Jägare vid polisen i Haparanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista