Bärplockarbostad anmäldes förra året

De två svartlistade bärplockarföretag som Sveriges Radio Norrbotten granskat äger även en villa i Moskosel utanför Arvidsjaur. Dit är årets bärplockare nu på väg. Men redan förra året fick kommunen en anmälan mot boendet. Det blev dock aldrig någon inspektion.

Villan i Moskosel är ett vanligt enfamiljshus med en toalett, en dusch och ett kök.

– Enligt uppgift skulle mellan 20 och 40 personer bo där. Och det säger sig självt att det inte funkar med en bra hygienisk standard, säger Annika Hedman, miljöinspektör på Arvidsjaurs kommun.

Varför blev det ingen inspektion förra året?
– Jag kom inte i kontakt med ägarna, de var inte intresserade av att prata med mig. Och skulle jag ha gått in där hade jag behövt ha med mig polis. Innan det var klart hade de hunnit åka hem, säger Annika Hedman.

Husägarna är ett företagarpar från Lidingö med flera fastigheter i Norrbotten där ett 100-tal bärplockare fån Östeuropa bor. Ägarna är svartlistade av skogsbärsbranchen och kan därför inte få arbetstillstånd för sina bärplockare.

För att man ska få ha den här typen av boende för arbetare måste man göra en anmälan till kommunen. Men någon sådan anmälan har Arvidsjaurs kommun inte fått. Trots det väntas bärplockare till huset i Moskosel om ungefär en vecka, enligt uppgifter till Norrbottensnytt. Och redan nu är en representant från företaget på plats i villan och förbereder.

– Vi kommer att ha huset under uppsikt för att se om det är en massa människor där. I så fall kommer jag att ta kontakt med polisen och gå in och titta hur det ser ut. Det kan resultera i att boendet stängs eller höga böter, säger Annika Hedman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista