Svampangrepp skadar skogen

Svampangrepp på tall har blivit ett allt vanligare och allvarligare problem i Norrbotten. Törskatesvampen ger sig på den levande vävnaden under barken och dödar till slut trädet.

I Sverige finns törskatesvampen i Norrbotten och på Gotland. Värst drabbat av angrepp är områden i Övertorneå och Pajala kommuner men även i Kiruna och Gällivare finns stora angrepp.

Arne Johansson är jord- och skogsbrukare i Männikkö som ligger en bit norr om Tärendö och han har nyss fått reda på att hans skog har angripits.

– Jag har hört talas flera år om att det finns men att det skulle vara så här mycket hade jag ingen aning om, säger han.

Det var grannen som kom och sade att skogen hade blivit angripen av törskatesvamp.

– Man blev lite chockad för man har ju hört hur hårt det drabbar. Det är en stor ekonomisk skada, säger Arne Johansson.

Hur illa det är med skogen har han inte hunnit kolla än eftersom han har fullt upp med att ta hand om höet på gården.

Heine Krekula däremot, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen, har tagit sig ut i området och behöver inte gå särskilt många meter in i skogen för att se att nästan varje träd har grenar med den typiska orangebruna färgen som blir av angreppen. Han säger att skadebilden blir värre för varje år som går.

– För något år sedan trodde vi på 10 000 hektar som är skadat men jag skulle tro att det är mycket, mycket mer.

Det finns tecken på att skadeproblemen kommer fortsätta att öka. Törskatesvampen lever under en del av sitt liv på skogskovall som är en vanlig växt med små gula blommor. Svampen syns som mindre fläckar på undersidan av bladen och även här förekommer den ofta.

– Jag har talat med en finsk forskare om det här och han sade i fjol att man kunde förvänta sig ännu större angrepp under de kommande åren i och med att han hade sett så mycket sporer just på skogskovallen, säger Heine Krekula.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista