Snö stör kalvmärkningen

Ett tjockt snötäcke på högfjället har försenat kalvmärkningen för flera samebyar. Först nu, tre veckor senare än vanligt, kan Sörkaitums sameby märka sina kalvar i Ritsem-området.

Det är fortfarande stora mängder snö kvar i Ritsem-området. Trots att årets kalvmärkning är ovanligt sent på sommaren har samebyn tvingats till det tunga jobbet att skotta bort snö i kalvmärkningshagen och i gångarna där man driver in renarna. All snö måste bort för att man ska kunna jobba i hagen.

– Normalt borde sommaren ha infunnit sig efter midsommar. Men år har det inte varit nån sommar alls häruppe. En stor orsak kan vara klimatförändringarna som påverkar väderleksförhållandena så att sommaren kommer först till hösten, säger samebyordförande Bertil Pittsa.

Det är den gågna vintern som har ställt till det säger Bertil Pittsa. Först snöade det, sen regnade det och sen frös det och så vidare, så att det blev ett packat lager av is som inte smälter bort i första taget.

Snön har också gjort att det var svårt att samla ihop renarna till märkningen. Vanligtvis sticker renarna upp på fjället i samlad tropp på sommaren. Men det tjocka och hårt packade isiga snötäcket har gjort att renarna istället stannar nere i grönskan där det finns mat. Och det är väldigt svårt att hitta de utspridda renarna i björkskogen.

De senste dygnen har samebyn dock lyckts märka de flesta kalvarna. Men den långvariga snön har betytt mycker extrajobb.

– Det gör att vi inte har möjlighet att börja jobba med annat som måste göras i samebyn. Allt blir försenat.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista