Hela Norrbotten på två kort

”Hela Norrbotten på ett kort.” Det är budskapet från Länstrafiken i Norrbotten om det nya busskortet som införts, och där även stora delar av tätortstrafiken i länets kommuner ingår. Men det finns resenärer som behöver två kort, bara för att kunna åka mellan Piteå och Luleå. För de linjer som fortsätter över länsgränsen på E4:an har ett annat system, som ännu inte klarar det nya kortet.

De här bussarna, linje 20 och 100, har det system som används i Västerbotten och Västernorrland och de bussar som går helt inom länet har ju vårt nya system, och de här två systemen ”talar inte med varandra”. Det skulle varit klart till introduktionen i mitten på juni, men tyvärr har leverantören inte hunnit med riktigt, säger Conny Strand, vd för Länstrafiken i Norrbotten.

Så marknadsföringskampanjen ”Hela Norrbotten på ett kort” stämmer inte för alla resenärer...?
– Det gör den tyvärr inte, och det är en stor besvikelse, både för resenärerna, men även för oss som ju vill ha ett så bra och smidigt system som möjligt när man ska åka buss.

Vad får det för konsekvenser?
– De som pendlar utmed E4:an måste ha två kort, dels vårt gamla och sedan vårt nya, för att kunna utnyttja alla bussar som går på E4:an.

Vad har ni fått för reaktioner?
– De är ju inte positiva, självfallet. Men när man väl fått reda på vad det beror på så har det varit ganska mycket förståelse för det.

Går ni de resenärer som drabbas av att ha fel kort på fel buss till mötes på något sätt?
– Där är vi nog ganska smidiga, och uppmanar till att köpa två kort. Men självfallet kan vi ju inte bjuda på alla resor, det går ju inte.

Ser du någon lösning på det här?
– De skulle ju ha levererat sin förändring redan till årsskiftet, så de bör ju snart vara färdiga. Men jag kan tyvärr inte säga något definitivt datum eftersom det inte hållit hittilss.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Två kort på E4:an

Länstrafikens nya kort gäller på alla linjer som bara trafikerar orter inom Norrbotten, samt tätortstrafiken i Kiruna, Gällivare, Haparanda, Kalix, Boden, Luleå och Piteå.

På E4:an gäller det nya kortet på linjerna 11 (Haparanda-Kalix-Luleå) och 14 (Piteå-Luleå). På linje 20 (Haparanda-Umeå) och 100 (Haparanda-Sundsvall) gäller det gamla kortet, eftersom grannlänen har ett annat system som ännu inte klarar Norrbottens nya kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista