Luleåkalasets grannar protesterar

Ett fyrtiotal lägenhetsinnehavare som bor alldeles intill Luleåkalasets festivalområde i Södra Hamnen går gemensamt till Luleå kommun med en protestskrivelse.

- Volymerna, särskilt basdunkandet från öltälten, är mycket störande, säger Kjell Tengelin, som bor i närmaste huset i de så kallade tutti frutti-husen.

Han säger också att festivalbesökarna kommer in på bostadsområdet och urinerar eller trampar i rabatter.

- Vid andra tillfällen är det raggarbilar och tivoli som stör oss, så man måste helt enkelt göra något åt den här bedrövliga platsen Södra Hamnplan, fortsätter han.

Kjell Tengelin har själv besökt nästan alla grannar som liksom han själv bor närmast festivalområdet. Han gör en enkät som ska resultera i en skrivelse om Luleåkalaset och den ska gå till kommunen.

Södra Hamnområdets bostadsrättsförening uppger att de har haft ett samarbete inför Luleåkalaset med Luleå kommun och festivalarrangören Luleå Mäss och Kongress.

De har fått igenom vissa önskemål som att kommunen lovat att hålla koll på ljudnivåer och att man ska ha en vakt vid en nyuppsatt grind mot bostäderna. Därför är inte bostadsrättsföreningen inkopplad i protesterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista