EU kan försena renbeteskonvention

Renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge ser ut att bli ett fall för EU. De svenska samerna för sina renar över EU:s gränser till Norge, och svenska regeringen anser att verksamhet av det slaget är en fråga som bör ses över av EU.

Magnus Kindbom, stabschef och politiskt sakkunnig på Jordbruksdepartementet, säger att det här kan innebära att antagandet av renbeteskonventionen skjuts upp

- Det kan finnas en viss risk för det men vi bedömer att vi ska kunna få förhoppningsvis ganska snabba besked runt det här, säger han.

Samernas gränsöverskridande renskötsel har genom åren vållat problem för Sverige och Norge. Nu får frågan ytterligare en dimension genom Sveriges medlemskap i EU.

Diskussionerna handlar om att samerna bedriver en gränsöverskridande verksamhet över unionens yttre gränser. Svenska regeringen vill därför att renbeteskonventionen när den är klar ska ses över av EU.

Från SSR, Svenska Samernas Riksförbunds sida, anser man att renbeteskonventionen överhuvudtaget inte borde vara en fråga för EU.

- Från vår sida har vi sagt att det räcker med att vi har de rättsgrunderna som vi har och förhandlingar utgår från de rättsgrunderna, säger Per-Gustav Idivuoma, ordförande för SSR.

Han menar att de svenska samernas renbetesrätt i Norge vilar på en rättsgrund som funnits långt före EU:s tillkomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista