Rekordmånga forskare i Abisko

I år slår Abisko forskningsstation rekord i gästforskare. Orsaken är den senaste tidens fokus på klimatförändringar. Nu under sommaren är forskningsstationen fullbelagd. 

Biträdande föreståndare Christer Jonasson, säger att det verkar bli den bästa säsongen sen stationen startade 1912.

– De senaste dagarna har vi fått neka några forskare att komma hit. Det är nog första gången vi måste neka någon för att vi har fullt.

I terrängen runt Abisko kryllar det av forskare och studenter. De flesta kommer från andra länder än Sverige.

– Väldigt mycket av forskningen handlar om de möjliga klimatförändringar som vi går igenom just nu. Det ökade intresset för att forska här har att göra med den senaste tidens fokus på global uppvärmning, säger Christer Jonasson.

Inne på forskningsstationen är det upptaget i varenda labratorium, mikroskoprum och kontor.

– Det betyder förstås väldigt mycket. Om det inte kommer några gästforskare skulle vi inte kunna motivera vår existens, säger Christer Jonasson.

Gästerna ger också klirr i kassan så att man kan driva anläggningen. Nu under högsäsongen är det 70 forskare och studenter på plats varje dygn.

Joe Godwin Från England stannar bara en vecka. Han undersöker vilken effekt global uppvärmning har. Han valde Abisko eftersom han aldrig varit så långt norrut och ville uppleva något annorlunda.

Att det är så många forskare i år tror han har att göra med att det är lätt nu att få pengar till klimatforskning.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista