Svårt att veta orsak till svampangrepp

Det är svårt att veta vad som ligger bakom den ökning av törskateangrepp på tall som har drabbat områden i framför allt Tornedalen under de senaste åren. Problemet har börjat uppmärksammas först på senare tid när skadorna som orsakas av törskatesvampen har börjat bli riktigt omfattande.

– Man har inte sett det som något stort bekymmer. Att det har dött något träd har inte varit så farligt, säger Heine Krekula som är skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen i Norrbotten.

Men nu är det många fler träd som dör av angreppen och hittills har inte forskarna kunnat peka på vad som ligger bakom spridningen av törskateangreppen säger han.

– Det har forskats om det men det borde vara mer. Vi är ju rätt beroende i Norrbotten av att våra skogar mår bra och växer bra för vi har en stor skogsindustri.

Att tvingas avverka skog i förtid och sedan plantera nytt kan förutom förlusten av träd som inte växt färdigt ge en föryngringskostnad på upp mot 6 000 kronor per hektar enligt Heine Krekula. Det är inte heller något självklart alternativ som det ser ut idag att byta till andra trädslag som till exempel contortatall som i Kanada har drabbats av en liknande sjukdom.

– Framför allt borde man använda gran i större utsträckning. Granen är det trädslag som har funnits på många av de här markerna. Men det finns ju många marker som inte är lämpliga som granmarker, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista