Vargen "Pessinki 2" i Dalarna

Den varg med östligt ursprung som konstaterats i Dalarna är samma varg som i december observerades i Pessinki i nordöstra Norrbotten. Det är den första invandrade varg som upptäckts i den skandinaviska vargstammens huvudsakliga utbredningsområde sedan 1990. Vargen kan komma att betyda mycket för den hårt inavlade skandinaviska vargstammen.

– Det har under årens lopp konstaterats flera invandrare i nordligaste Sverige och Norge, men ingen av dessa har fått kontakt med vår fasta stam i mellersta Skandinavien, berättar Olof Liberg, koordinator för den skandinaviska vargforskningen Skandulv.

Den skandinaviska vargstammen, som delas mellan Sverige och Norge, består idag av drygt 150 vargar, varav merparten lever i Sverige, med tyngdpunkten i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs och Örebro län. Skandulvs genetiska kartläggning har visat att hela stammen bygger på bara tre individer, som tagit sig hit från Finland/Ryssland, efter det att vargen sannolikt varit utrotad i Skandinavien. Stammen tillväxer fortfarande men ett allvarligt hot är just inaveln som obönhörligt får allt större effekt ju längre tiden går utan tillskott utifrån.

– På sikt räcker det inte med bara en ny varg för att häva inaveln, påpekar Staffan Bensch, ledare för laboratoriet på Ekologiska Institutionen i Lund, som gjort analysen. Det behövs fler tillskott, men den här vargen kan ge oss en välbehövlig respit.

Den varg som nu alltså konstaterats vara ända nere i Dalarna, har redan tidigare i år registrerats i Sverige, via spårningar och DNA-analyser på spillningar, men då mycket längre norrut. Den 18 december förra året registrerades vargen första gången, då i Pessinki i nordöstra Norrbotten.

Den 26 januari i år hittades en ny spillning från denna varg, i Sjaunja 15 mil västerut in i landet, och den 28 februari registrerades den vid Storuman i Västerbotten ytterligare 25 mil söderut. Länsstyrelsens fältpersonal i Norrbotten och Västerbotten spårade då vargen.

Sedan i december förra året har denna varg vandrat totalt ungefär 80 mil. Det är ändå inte rekordet, som innehas av en radiomärkt ung honvarg som vandrade 110 mil från södra Norge till nordöstra Finland för ett par år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista