Branden i kyrkbyn under kontroll

Två kyrkstugor blev helt utbrända medan en tredje rök- och vattenskadades i en eldsvåda i Öjeby Kyrkstad som startade strax före klockan tolv på fredagen. Räddningstjänsten kunde dock begränsa branden, som hotade sprida sig mellan de tätt liggande trästugorna.

Närmare 30 brandmän fanns på plats för att bekämpa elden och hindra spridning. Ingen person ska ha kommit till skada, enligt SOS Alarm.

De stugor som har brunnit är nummer 161 och 160. 167 är vattenskadad. Fler stugor kan vara vattenskadade.

– Från kulturhistorisk synpunkt står timmerväggarna kvar och det är viktigast, säger Runo Andersson, ordförande i kyrkstugornas intresseförening.

Han är glad över att branden kunde begränsas och utgår från att stugorna kommer att restaureras trots att de är privatägda.

Räddningstjänsten bedömer dock de tre stugorna som näst intill helt förstörda.

– Stommarna i husen är totalt utbrända, säger Jan-Erik Vidgren, insatsledare vid räddningstjänsten.

Öjebyns kyrkstad är en kulturmiljö med omkring 160 stugor och har varit kyrkligt centrum sedan medeltiden. Några stugor är byggda på 1600-talet men de flesta byggdes under 1800-talet.

Kyrkstaden har drabbats av flera bränder under åren, de flesta under tidigare århundraden.

– Vi har varit lyckligt lottade från större bränder sedan början av 1900-talet, säger Runo Andersson.

Den gången, den 5 oktober 1913, jämnades ett 30-tal stugor och flera gårdar med marken i en häftig eldsvåda. För fem-sex år sedan brann senast två stugor i byn sedan en pyroman anlagt eld i fem av stugorna. Branden upptäcktes dock snabbt och hann inte utvecklas till någon större brasa.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista