Polisen: Branden kan vara anlagd

Polisen har skäl att tro att branden i kyrkstugorna i Öjebyn var anlagd. Det efter vittnesuppgifter från de personer som först kom till brandplatsen och slog larm.

Platsen betraktas nu av polisen som en brottsplats och en teknisk undersökning kommer att göras inom några dagar, säger Lars Göran Johansson kriminalkommissarie vid utredningsenheten i Piteå.

Matz Lindberg, deltidsförman på räddningstjänsten i Piteå och en av de brandmän som var med och släckte branden i kyrkstugorna, säger att det kan ha börjat brinna på mer än ett ställe. Han visar en stugknut där timret i stort sett bara är kol.

- Timret är väldigt svårt skadat här, så här har vi en brandhärd. Det kan finnas flera brandhärdar, det vill säga att branden har startat på flera ställen, och det är någonting som polisen just nu undersöker, säger han.

Närmare 30 brandmän deltog i släckningsarbetet och hindrade samtidigt elden från att sprida sig mellan dom tätt liggande trästugorna.

Räddningstjänsten fick larmet om branden strax före klockan tolv på fredag förmiddag. Nu är en av stugorna helt utbränd, övervåningen på en annan stuga totalförstörd och en tredje stuga har fått både rök- och vattenskador.

Inom några dagar ska en teknisk undersökning göras, bland annat för att man inte vet hur många ställlen branden kan ha startat på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista