Järvar skjutna i Jokkmokk

I veckan har en järvhona med ungar skjutits i Tuorpons sameby i Jokkmokks kommun. Det är ovanligt att skyddsjakt på järv tillåts.

Det var i tisdags samebyn utförde skyddsjakten. Från helikopter sköts en hona och två ungar.

– Samebyn har kunnat visa att det samlade rovdjurstrycket är väldigt högt i samebyn och att det får konsekvenser för renskötseln. Järvarna lever nästan bara på renkött, säger Karina Lövgren fältchef på länststyrelsen.

Tuorpons samebyn ansökte redan i maj om syddsjakt, men fick avslag. Men en ny ansökan beviljades när det visade sig att järvarna förökat sig mer än vad det först verkade som.

Länsstyrelsen har hittills i år konstaterat 38 järvföryngringar i länet. Och det är ovanligt att skyddsjakt på järv beviljas.

– Järven är en hotad art och statusen för järvstammen är knackig. Men den är ändå så pass god att Naturvårdsverket ansåg att det var rimligt med skyddsjakt på den här föryngringen, säger Karina Lövgren.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista