Oersättliga kyrkstugor förlorade

Det finns de som känner att något oersättligt gått förlorat efter branden i Öjeby Kyrkstad där två stugor blev helt utbrända och en tredje fick rök- och vattenskador. En del stugor är från slutet av 1700-talet och många blev oroliga och åkte för att titta när de hörde om branden.

Lucia Rankvist har ett rum i en stuga som ligger precis mittemot de stugor som det brunnit i. Hon fick höra av sin syster att det brann i kyrkstaden och åkte dit direkt.

- Jag blev fruktansvärt skärrad över att se det här. Det är ett stort kulturarv som går till spillo, säger hon.

Under släckningsarbetet var det många nyfikna och oroliga som följde räddningstjänstens arbete och som gick omkring i gränderna för att titta på det som brunnit. Runo Andersson, ordförande i Öjebyns kyrkstugeförening, var en av de som fanns tidigt på plats och han är glad över att skadorna trots allt inte blev värre.

- De har blivit mörkare av bränderna men sedan är ju stommen kvar, säger han.

Han hoppas också att de som har rum i kyrkstugorna ska gå ihop för att bygga upp stugorna igen. Kyrkstugorna ägs privat och är inte K-märkta.

- Vi i föreningen hoppas att de kan enas om en jättefin restaurering, säger Runo Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista