Zon för strålningsöverkänsliga i Arjeplog

Arjeplogs kommun kan bli den första i landet med en lågstrålande zon dit strålningsöverkänsliga ska kunna flytta utan att störas.

Planerna på att skapa en lågstrålande zon i Arjeplog kommun har diskuterats sedan i våras och ligger nu hos kommunstyrelsen som ska avgöra om det ska göras en fördjupad utredning.

Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson (s) säger att det är ett läge att se seriöst på frågan och att Arjeplog har det geografiska förutsättningarna.

Det var i våras frågan väcktes om att ett område i Arjeplogs kommun skulle bli strålningsfri zon. I första hand är det strålning från mobilmaster som man vill komma ifrån.

Enligt beräkningar från elöverkänsligas förbund är 200 000 svenskar elöverkänsliga på nåt sätt. Det som skulle vara aktuellt i Arjeplogs kommun är att rikta mobilmaster så att de som är strålningsöverkänsliga inte störs. Om man lyckas med det ska inte det övriga elsaneringsarbetet vara lika problematiskt.

Och kommunalrådet Bernt Urban Fransson har funderingar på i vilket område den lågstrålande zonen skulle bli.

- I den norra delen av kommunen mot Jokkmokk är helt klart intressant eftersom det är liten befolkning där och mobiltelefonin idag har en dålig täckning. Det måste göras en noggrann avvägning mellan bofasta och de som har sommarstugor och deras behov och intressen. Det är mycket olika intressen som måste vägas samman, säger Bengt-Urban Fransson (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista