Ny variant av törskatesvamp i länet

Det kan vara en ny och mer aggressiv variant av törskatesvamp som har utvecklats, och som nu ställer till stora problem för skogsbruket när den angriper och dödar tallar. Det säger Pia Barklund som är skogspatolog och forskar om sjukdomar på träd på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

- Det som vi ser nu är att det är väldigt många unga träd som dukar under, svampen har ju mycket lättare att döda ett litet träd jämfört med ett stort träd naturligtvis. Det tror inte jag att vi har sett så mycket tidigare. Möjligen kan det då ha utvecklats en ganska aggressiv ras, säger Pia Barklund.

Men än så länge är det bara en teori. Om det stämmer att det är en ny variant av törskate som har utvecklats går inte att säga än eftersom det inte har gjorts någon forskning på det. Över huvudtaget är det ganska lite forskat kring hur törskatesvampen fungerar och varför den finns på vissa ställen men inte på andra.

Men nu när problemen med angrepp förvärrats kommer Pia Barklund och hennes kolleger att försöka ta reda på mer. Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, har bland annat sett i tidigare experiment att inte alla tallar angrips lika lätt. En del är mer motståndskraftiga än andra och på sikt kan det få praktisk betydelse för skogsbruket säger Pia Barklund.

- Det är en väldigt god utgångspunkt för att försöka få fram frö från de här som är betydligt mer resistenta mot svampen.

Men det kommer att dröja innan forskningen kan få nån praktisk användning.

- Bara att genomföra ett sådant experiment skulle jag gissa tar uppåt fem år, säger Pia Barklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista