Odlare satsar på ekologiska vinbär

Till följd av den hårda konkurrensen från Polen och andra länder i öst har norrbottniska vinbärsodlare bestämt sig för att satsa på ekologiska vinbär.

Vinbärsodlarna i Norrbotten kommer att helt gå över till att odla vinbär ekologiskt för att kunna ha kvar sina odlingar.

Det är konkurrensen från odlare i Polen och andra länder i före detta östblocket som sänker världsmarknadspriset.

Holger Henriksson i östra Rödupp utanför Överkalix har odlat vinbär sedan 1960-talet.

-En konventionell odling är bara att lägga ned. Det finns ingen marknad för det eftersom vi ska konkurrera med dem på övriga världsmarknaden, säger han.

Nittio procent av Holger Henriksson vinbärsodling är idag ekologisk. Han säger att en ekologisk odling är en bra affär för odlaren som visserligen ger mindre skördar men är så mycket lättare att sköta.

- Alla vinbärsodlare odlar ekologiskt, och det innebär att de kommer att få en betydligt lägre skörd till jokken, säger han och tror inte att Norrmejerier kan fortsätta köpa konventionellt odlade bär om bären ska komma från norra Sverige.

Jokken är alltså den bärdryck som Norrmejerier tillverkar med vinbär från Norrbotten.

Det finns ett stort intresse för ekologiskt odlade vinbär både från industrin och de privata konsumenterna säger han.

- Jag tror konsumenterna kommer att kräva av Norrmejerier att bären ska vara kravgodkända liksom det tidigare funnits krav på kravmärkt mjölk, menar Holger Henriksson.

Han befarar att om inte industrin börja köpa ekologiskt odlade bär från Norrbotten finns det inga bär alls att köpa från länet.

 

                                    Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista