Vädret påverkar spritförsäljningen

Systembolagets försäljning ökade mindre i juli än tidigare i år. Ökningen i Norrbotten är marginell, 0,3 procent mätt i ren alkohol. Försäljningen av sprit minskade med 2,7 procent jämfört med juli förra året. I övriga landet ökade däremot spritförsäljningen. Öl och vin ökade något, medan cider och blanddrycker fortsätter minska.

Systembolagets försäljning för januari till och med juli i år ökade med 5,0 procent mätt i ren alkohol jämfört med motsvarande period i fjol. Försäljningen i juli ökade med 0,7 procent mätt i ren alkohol jämfört med samma månad förra året.

Under första halvåret ökade alkoholfritt mest, med 9 procent. Ökningen för vin och starköl var 5,5 respektive 5,3 procent. Sprit ökade med 2,0 procent medan cider och blanddrycker minskade med 1,9 procent.

Dåligt väder dämpar försäljningen

Det dåliga vädret i juli dämpade försäljningen som ökade mindre än tidigare år. Vin ökade med 1,4 procent och alkoholfritt med 0,5 procent. Cider och blanddrycker samt starköl minskade med 13,4 respektive 3,1 procent. Spritförsäljningen ökade däremot med 4,7 procent, lika mycket som i juni.

”Whiskyförsäljningen svarade för merparten av denna ökning”, skriver Systembolagets vd Anitra Steen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista