Oklart om bidrag till restaurering

Efter att tre kyrkstugor i Öjebyns kyrkstad brann i fredags är frågan nu om det går att återställa dem i det skick de var i innan branden. Björn Persson är en av de drabbade kyrkstugeägarna och han hoppas att det ska gå att restaurera stugan.

Björn Persson äger stuga 160 tillsammans med sin bror. Deras stuga var inte värst drabbad av elden men den är både rök- och vattenskadad.

- Det är hemskt tråkigt. Vi har visserligen försäkrat den men det blir ändå en massa jobb med det, så vi får se vad vi gör, säger Björn Persson.

Det skydd kyrkstugorna har är att det står i en stadsplan från Piteå kommun att det ska finnas kyrkstugor på området. Det vanliga när det gäller kyrkstäder är att kommunen ser till så att det till exempel inte får byggas vad som helst på området.

Det andra skyddsalternativet är att länsstyrelsen förklarar stugorna som byggnadsminne och det skulle vara motiverat med tanke på att de är av nationellt intresse. Men eftersom alla stugorna måste bedömas var för sig skulle det ta för mycket tid, säger länsantikvarie Britta Wennström.

Oavsett vilket skydd en byggnad har så är det fastighetsägarna själva som får stå för en restaurering om byggnaden förstörts, säger hon. Det är inte heller självklart att de kan få nåt ekonomiskt bidrag.

- Det bidrag vi har ska gå till restaurering och underhåll av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Vi kan inte lämna bidrag till ny bebyggelse, vilket det delvis skulle vara frågan om här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista