Inget rättsligt efterspel för vild strejk

LKAB kommer med största sannolikhet inte att stämma gruvarbetarna inför Arbetsdomstolen för den vilda strejken i Malmfälten i våras. Om en månad preskriberas händelsen och kan efter det inte tas upp i Arbetsdomstolen.

När LKAB, medan strejken pågick i maj, förberedde en stämningsansökan till arbetsdomstolen fanns 700 strejkande registrerade på listan. Om de blivit stämda hade de enligt arbetsdomstolens praxis riskerat att betala skadestånd på drygt 2000 kronor per arbetare.

- Det var ett sätt för oss att få slut på den olovliga konflikten. Men den hann sluta innan vi skickade iväg stämningen. Nu ser vi inget värde i att stämma enskilda individer, säger LKAB:s personaldirektör Mats Pettersson.

Det här innebär att LKAB inte kan få ersättning för de ungefär 80 miljoner företaget förlorade på grund av den vilda strejken. Men Mats Pettersson säger att en domstolsprocess mot 700 arbetare förmodligen skulle ha blivit påfrestande för företaget.

- Det skulle störa vår verksamhet och det skulle inte vara någon bra PR för LKAB.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista