Samisk integration i Svenska kyrkan

Det samiska ska bli en större och mer integrerad del av Svenska kyrkan. Genom att utbilda de anställda i samiskt språk och kultur vill man på sikt få ett mer samiskt kyrkoliv i Sveriges två nordligaste stift.

Ewerth Richardsson på Luleå stift är projektledare för det arbete som ska göra samiskt språk och kultur till en integrerad del av Svenska kyrkan. Han förklarar kyrkans långsiktiga mål.

- Jag hoppas att vi i varje församling inom svenska Sápmi i alla fall ska kunna anordna samiska gudstjänster på ett naturligt sätt så att man har kompetens bland kyrkans anställda, säger han.

Inom Härnösands och Luleå stift håller man på att fortbilda personalen och på sikt vill Svenska kyrkan rekrytera mer personal med samisk kompetens. Språkutbildningar är en viktig del av kyrkans planer.

Ewerth Richardsson menar att en präst som arbetar på samiskt område bör kunna välsignelsen och Fader vår på samiska. Han tycker att han märker en attitydskillnad gentemot det samiska, dels från kyrkan men också från samerna själva.

- De yngre samerna vill nog ta tag i det här på ett mer påtagligt sätt än det har varit förut. Deras föräldrageneration kanske mer har hållit tyst om det hela, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista